Tabung

Thursday, September 23, 2010

"Pelik..Memang Pelik!"

Ok! Seram Sunyi kembali lagi untuk sesi malam..sebelum tu crew Seram Sunyi nak kongsi sikit..pencapaian blog Seram Sunyi hari ni sangat best...visitor dah mencecah 1500++ dan unik dah menghampiri 400++..Walaupun tak dasyat nak banding dengan blog lain yang lagi tinggi dan lagi masyuk, tapi crew Seram Sunyi tetap teruja dengan pencapaian ni..pencapaian terbaik kami setakat ini dalam tempoh 2 minggu Seram Sunyi diwujudkan..

Mengenai pengetahuan tentang dunia blogger, crew Seram Sunyi memang akui kami memang cetek ilmu dan tak banyak tahu pasal dunia blogger..kami baru nak mula belajar..dan harap otai-otai blogger lain dapat saling bagi nasihat, terutamanya berkaitan dengan Nuffnang..mungkin kami akan sediakan satu page khas di Seram Sunyi untuk perkongsian ilmu mengenai dunia blogger..harap blogger-blogger dapat bagi sedikit-sebanyak ilmu untuk dikongsikan...

dah! sudah membebel! orang nak tengok gambar ni!!

aku tahu ada yang cakap macam tu dalam hati masa bace ni! haha..ok ok..berbalik pada entry kali ni..masih belum ekstreme sangat..tapi agak dasyat la jugak...terima kasih pada pengirim yang ingin dirahsiakan nama nya (malu katanya!)...description mengenai gambar ni tak ada..dan crew Seram Sunyi sendiri tak tahu macam mana nak tafsir kenapa mayat ni jadi macam ni..tapi apa yang dapat lihat, mayat membusung, dan bertukar menjadi hijau!!

"tak caya? tengok ni.."









sesiapa yang mungkin tahu mengapa mayat ni jadi macam ni, bolehla share dengan kami..kami pun nak tahu jugak!

15 comments:

  1. dulu surat khabar ade kind of tis news...
    maybe ada ulat/cacing/or something 'besar' live inside...
    lahir anak2 dlm tu,makan organ2 dia...
    then jd mcm ni...@@

    ReplyDelete
  2. ohh..patut la! mayat lambat jumpe la ni..

    ReplyDelete
  3. eiiiii...menakutn btol lorhh..huhuhu (T_T)

    ReplyDelete
  4. hahahaha!!!
    haah la Mohd Shukri Fadzillah..
    mcm bo0mer...

    ReplyDelete
  5. ermm.. some pll said ni gamba mayat pelakon hollywood - David Carradine yang selalu men citer kungfu tu...
    dia mati kat thailand... but then again.. the real person.. tak dapat di pastikan...

    ReplyDelete
  6. thanks fafa for the info..tapi seriously, before this rasanya tak pernah terbaca lagi kes macam ni kat newspaper..sadis jugak la mayat ni..

    ReplyDelete
  7. niyh bnyk dosa niyh,tu yg jd cmniyh niyh..huhu

    ReplyDelete
  8. bukan byk dosa je. nescaya manusia yang tak kena kubur, akan busuk macam ni.
    waktu mayat decompose bergantung kepada environment.

    udara = 1 minggu (macam dlm gambar ni)
    air = 2 minggu
    dikubur = 8 minggu

    dalam usus manusia banyak bakteria. biasanya pada manusia hidup, bakteria ni hidup dalam keadaan seimbang, diimbangi oleh sistem pertahanan tubuh / immune response.
    tapi bila mati, imun response pun dah tak berfungsi. bakteria akan overgrowth. bakteria ni tugas dia menguraikan terutama protein (asid amino). badan manusia ni byk terdiri dari protein.
    bila protein diuraikan, akan terhasil amonia, dan gas hidrogen sulfida.
    2 gas ni la yg buat bau busuk mayat.

    1. warna hijau mayat tu
    hemoglobin merupakan molekul dalam sel darah, mengangkut oksigen.
    komponen Hb ni, heme + protein. heme ni mengandungi unsur Fe.
    unsur Fe ni bertindak balas dengan Sulfur yang terhasil hasil decomposing mayat tadi, membentuk FeS.
    FeS ni merupakan molekul kimia / pigmen berwarna hijau yg mengakibatkan mayat ni berwarna hijau.

    2. mayat yang bloating/kembung
    bakteria ni, ber-metabolism/respirasi. by product metabolism bakteria ni adalah gas. gas ni menyebabkan mayat tu kembung. kalau tgk, gambar perut mayat tu yg sgt kembung kan? sebab memang byk bakteria dalam usus, menyebabkan paling banyak gas terkumpul disana.


    jangan risau, hampir semua orang mati akan menjadi seperti ini nanti =)

    ReplyDelete
  9. nice one ruffey! Bakal doktor ke? :)

    ReplyDelete
  10. thank ruffey..oooo mcam 2 rupanya..baru tau

    ReplyDelete

tabung 3

"Blogger Istimewa Pilihan Seram Sunyi!" Jom Terjah!!