Tabung

Saturday, October 16, 2010

Allahyarham Ahmad Syamil bin Basri...sahabat sejati dunia akhirat...


tanggal 14 Oktober 2010..tarikh yang tak mungkin aku lupakan seumur hidupku..tarikh yang menyentap kekuatan yang ada dalam diri ni...tarikh yang membuat seluruh tubuhku menggigil..tarikh yang menjadikan segala-galanya antara kami tinggal....kenangan....

tanggal 14 Oktober 2010..Arwah Ahmad Syamil Bin Basri telah menghembuskan nafas yang terakhir..tarikh arwah telah kembali ke rahmatullah...tarikh arwah telah pergi menghadap Ilahi...

jam 7.30 malam, 14 oktober..aku kelam-kabut cari Ayen, Drogba, Bismi, Tihi, Kimi, Aje, Wan dan arwah...aku pergi bilik arwah...

"Mil, cepat la Mil..da lewat dah ni.."
"nak pi mana?"
"laa..kan ada lawan futsal..ayen tak bagitau hg?"
"tak da sapa bagitau aku pun...men pukul berapa?"
"men pukul 8..cepat siap..lambat dah ni"

aku terus turun bawah...kami dah janji nak pergi Kulim..ada perlawanan futsal dengan batch junior...aku cari semua yang lain...tapi semua tak siap lagi..aku tunggu kat bawah..jam dah 7.45 malam...sorang pun tak turun lagi..aku jerit dari bawah..panggil semua turun..

semua dah siap atas motor..aku naik dengan Bismi..Drogba naik dengan Kimi..Aje naik dengan Wan..semua tunggu Ayen, Tihi dengan arwah siap...tunggu 5 minit, dengar Ayen jerit..

"korang pergi la dulu..nanti aku gerak dengan Tihi satu motor..Syamil lambat sikit..dia nak pergi rumah Pn. Khadijah dulu"

aku pun tak fikir banyak, terus gerak..mendahului yang lain..

Aku banyak bersembang dengan Bismi masa atas motor..aku tengok yang lain, semua jauh kat belakang...motor aku jauh tinggal diorang...aku ikut laluan motor..lepas dari tol..aku terpandang sekilas kat tepi..ada kelibat motor laju kat laluan kereta...aku terdengar bunyi berlanggar....kuat...dada aku berdebar...

dada aku berdegup kencang...tapi aku tak fikir kemalangan tu libatkan sape-sape antara kami...sebab aku pasti yang lain jauh lagi kat belakang...tapi...dalam hati aku kata, tu syamil!..tapi fikiran aku kata tak mungkin...Syamil tak follow kami..dia pergi rumah Pn. Khadijah..kalau dia follow pun, dia mesti jauh lagi kat belakang...tak mungkin dia...tapi dalam hati aku sebut tu Syamil..tu Syamil......

aku berhenti..Bismi lari, lompat divider...aku belakang Bismi...aku dengar Bismi kata...

"ji....Syamil ji.....tu syamil!"

"ish...tak mungkinlah...syamil kat belakang kita lagi"..aku masih tak tengok lagi...

"betul ji..tu syamil....ni motor dia!"..Bismi dah terduduk...

aku terus lari...lompat divider...aku nampak...motor dia....aku nampak....baju dia....aku nampak....beg dia....aku nampak...helmet dia...aku nampak...Syamil terbaring atas jalan...tu Syamil....

"Ya..Allah..ni Syamil, Bismi!...ni Syamil!!...Ya Allah...Mil...bangun Mil...bangun Mil"

rasa nak gugur jantung aku..terlihat kelibat arwah Syamil atas jalan masa tu...Tuhan saja yang tahu perasaan aku ketika tu..aku terduduk sebelah syamil...air mata tak henti bercucuran...aku jerit panggil dia..aku pegang badan dia...aku kejut dia...aku sebut nama dia...aku suruh dia bangun...bangun Mil....bangun....sambil aku jerit, darah mula keluar..banyak....aku terus terduduk......

aje, wan, kimi, drogba dah sampai....semua terdiam...semua terkaku...semua terkejut...semua menangis....semua tak sanggup terima......

aje bagitahu aku...

"dah ji....Syamil dah tak ada.."

"tak aje...Syamil hidup lagi!! syamil tak pergi lagi...syamil hidup..cepat telefon ambulan..syamil hidup lagi ni...cepat selamatkan dia...cepat je..cepat selamatkan dia!"

"Syamil dah tak ada ji..."

aku terdiam..menangis...tak..aku tak dapat terima..Syamil ada lagi...syamil belum pergi..Syamil...

kami semua tak perasaan Fatihi pun ada sekali...sebab keadaan gelap...fatihi tertindan bawah motor dengan bawah kaki syamil..ada sorang abang kat situ bagitahu...ada sorang lagi ni...dia hidup lagi!!

aku terus lagi pergi belakang...aku nampak Fatihi! tapi..Fatihi pun tak bergerak...fatihi kaku...aku duduk sebelah fatihi..pegang dada dia..dada dia berombak!

"fatihi hidup lagi! fatihi bernafas lagi ni..cepat tolong dia! cepat bawak dia pergi hospital"

orang ramai datang tolong alihkan motor dari atas fatihi...aku duduk kat sisi fatihi...aku kejut dia...aku panggil dia...

"tihi...bangun tihi..aku ada ni tihi...bangun tihi...tolong bangun tihi...bangun tihi..."

Tihi bernafas kuat..aku dengar dia bernafas kuat..aku bukak helmet dia..Ya Allah..telinga dia berdarah....aku kuatkan semangat...aku pegang tangan fatihi...aku panggil dia...Fatihi bernafas makin kuat..mata terpejam...

aku lari ke tepi jalan...tak mampu aku seketika untuk melihat..aku menangis sepuas-puasnya..."apa aku dah buat ni....ni semua salah aku....ni salah aku....aku yang rancang semua ni....aku yang suruh cepat..." hanya ayat ni yang bermain kat fikiran aku...aku terus menyalahkan diri aku....Wan datang dekat, cuba tenangkan aku..."wan..ni semua salah aku wan...salah aku..." "tak panji..ni bukan salah sape-sape...dah ajal dia..sabar panji..." wan menangis..dia peluk aku..Wan tenangkan aku...

Ayen sampai...

"Ya Allah...mil..bangun mil..Ya Allah..macam mana jadi macam ni?? Ya Allah....mil...bangun mil"

aku pegang ayen...

"syamil dah tak ada yen...."

"Ya Allah...macam mana boleh jadi ni? mana ambulance tak sampai lagi?" ayen tak tentu arah...ayen pergi tengok fatihi..ayen lap darah dalam telinga Fatihi...Ayen baca baca syahadah kat telinga Fatihi...aku terduduk dengar Ayen baca...aku tak terfikir tihi pun akan pergi jugak..aku tak nak kehilangan tihi dengan syamil...

tak lama...ambulan sampai...aku tengok dari jauh...aku nampak M.A. check arwah Syamil..dia geleng kepala...dia kata arwah dah tak ada...mayat arwah pun ditutup...saat lihat mayat arwah kena tutup...hilang rasa segala kekuatan dalam diri...sebelum aku nampak mayat arwah ditutup, aku anggap arwah hidup lagi..arwah belum pergi...tapi lepas tengok mayat arwah ditutp, aku tertuduk tepi jalan...lemah...langsung tak bermaya...ya..arwah dah tak ada..arwah dah pergi...arwah dah pergi...arwah dah pergi....lepas tihi di bawa dengan ambulan, aku masih tunggu kat situ..tunggu di sisi arwah...tunggu sampai arwah dibawa menaiki trak...lepas arwah diangkat, semua terus menuju ke hospital....

aku sampai lewat di hospital..orang yang terakhir sampai di hospital dari tempat kejadian...waktu aku sampai, aku nampak orang penuh kat depan kecemasan...aku nampak van ambulan tengah standby...semua datang bagi semangat kat aku..diorang kata tihi akan ditransfer ke seberang jaya...aku sempat lihat keadaan tihi...air mata tak berhenti bercucuran...

aku tanya Bismi...mana arwah Syamil..aku nak pergi tengok arwah...Bismi bawak aku pergi bilik mayat...Bismi pegang tangan aku...sampai aku masuk dalam bilik...aku nampak sekujur badan ditutup dengan kain putih...

aku gagahkan kaki melangkah...Bismi ada dengan aku..dia pegang aku...aku gagahkan diri...bukak kain penutup....tapi aku hanya mampu bertahan 5 saat je...aku tak mampu tengok wajah arwah...aku tak mampu tengok wajah kawan baik aku...aku tak mampu tengok wajah sahabat sejati aku...aku menangis...Bismi tutup kembali mayat arwah...bawak aku keluar....

aku menangis sepuas-puasnya...aku peluk Bismi..aku peluk Wan...aku peluk kawan-kawan aku yang lain...aku lemah...aku sayang arwah...

esoknya...kami satu bas pergi ke Gurun untuk pengebuman arwah..dalam bas..aku duduk dengan Drogba...aku baca Yasin untuk arwah dengan drogba...separuh jalan, air mata mengalir lagi...tergambar wajah arwah semasa kat tempat kejadian..terkenang perasaan waktu aku nampak arwah kat atas jalan...aku gagahkan diri...hanya Yasin dan Fatihah yang akan menemani arwah..aku habiskan Yasin...sedekah untuk arwah...

sampai di rumah arwah, kami terus masuk dalam..orang ramai..penuh kawasan rumah arwah...aku jejak kaki dalam rumah, aku nampak arwah dibaringkan ...aku berdiri di sisi arwah...tak lama aku dapat berdiri di situ..aku sempat bacakan Fatihah untuk arwah...aku keluar, duduk di luar rumah arwah...air mata mengalir lagi...

kami kumpul, dan bacakan Yasin untuk arwah...selesai baca Yasin, aku tergerak hati nak tengok arwah lagi..aku ajak Kait masuk..waktu kami masuk, tengok arwah dah tak ada kat tempat tadi..arwah sedang dimandikan...mak arwah izinkan aku dan Kait masuk tengok arwah dimandikan...aku berdiri di sisi arwah, memerhatikan arwah dimandikan dari awal hingga akhir...kali ni aku gagahkan diri..aku tahan air mata...aku tatap segenap tubuh arwah..sehinggalah arwah dibawa untuk dikapankan...aku tetap berdiri di sisi arwah..arwah dipakaikan kopiah..sejuk hati aku tengok...aku tak dapat berdiri lama...sebab ramai orang nak melihat arwah...aku keluar untuk beri laluan..berdiri di luar, sekali lagi air mata aku tumpah...Ayen peluk aku..kami sama-sama kehilangan...

Tak lama, kami masuk kembali...kami diberi peluang untuk kucup arwah untuk kali terakhir..aku kesat air mata aku..aku gagahkan diri..aku tak boleh menangis...aku melangkah ke sisi arwah...duduk di sisi arwah...aku tatap wajah arwah perlahan-lahan..aku tahu ini adalah kali terakhir aku dapat tatap wajah arwah...lembut, tenang wajah arwah..perlahan-lahan, aku kucup dahi arwah..lama...selamat tinggal Syamil...

arwah dimasukkan ke dalam keranda..aku dapat pegang keranda...aku angkat keranda, bergilir-gilir dengan Payed, Bad, Faiq..sampai di masjid, dah ramai orang menunggu...Syamil, kaulah jenazah pertama yang aku sembahyangkan..aku tak pernah sembahyang mayat lagi...kaulah jenazah pertama...

saat arwah dimasukkan ke dalam liang lahad...aku berkata dalam hati...aku redha kau pergi Mil...aku halalkan segala salah silap antara kita...aku halal segala makan minum antara kita...aku halal segala hutang antara kita...dan aku akan terus doakan kau Mil..sedekahkan Fatihah untuk kau...

Syamil.....kaulah sahabat sejati aku...kaulah kawan baik aku...kaulah teman aku...

aku ingat lagi..dulu kau tak tidur kat bilik kau...kau tidur kat bilik aku...selalu lepak bilik aku...balik kelas terus datang bilik aku...kau sanggup tidur atas karpet...aku kesian tengok kau, aku bagi ko tidor atas tilam...aku tidor bawah...hari-hari macam tu...

aku ingat lagi...masa first kita puasa kat sini...kau ada motor, aku tak ada...kau selalu bawak aku pergi bazaar ramadhan...kita buka puasa dua orang je...kau selalu beli kuih telinga keling..kau kata kuih telinga aku......

aku ingat lagi...kita first nasyid sama-sama..aku, kau dengan tihi...kita tiga-tiga budak sekolah agama...tiga-tiga minat nasyid...first lagu kita perform, lagu KAWAN...kita pakai baju putih...lepas tu kita mesti nasyid sama-sama...kalau kau tak ada, aku tak mau perform...aku aku tak ada, kau tak nak perform...kalau kita tak ada, Tihi lagi la tak nak perform...kita mesti selalu bertiga...

aku ingat lagi...kita tak tidor malam...masa tu, Ayen sorang je pandai main gitar..kita tak reti main langsung...lepas tu kita buat video clip..kau nyanyi, aku ketul baldi, Ayen main gitar...Payeh jadi tukang rakam...banyak video kita rakam...siap tukar-tukar baju lagi...aku simpan lagi semua video tu...

aku ingat lagi...kita main "pergi bulan"..sampai pagi kita main kat bilik aku...aku, ayen, bismi, naim, payeh...masa tu kaulah paling susah nak buat..takut sangat...tapi last kau buat jugak...dan video kau paling lawak...aku simpan lagi video tu...

aku ingat lagi..malam amal Gaza..kita tiga orang kena perform..aku, kau dengan tihi...aku lupa lirik malam tu..nasib baik kau cover aku..suara merdu kau buat orang tak perasan aku lupa lirik...semua kawan-kawan kita ada dalam dewan masa tu..Ayen, Payeh, Bismi, Kait..semua ada...

aku ingat lagi...kita belajar gitar sama-sama..dari tak tahu apa-apa..sampai la boleh main lagu sikit-sikit...kita selalu belajar sama-sama..kadang-kadang sampai tak tidur malam..kau memang cekap tangkap..belajar sikit, terus dapat..aku ni je lembab sikit..nasib baik kau sabar ajar aku..

aku ingat lagi..kita dua tak tidur malam...sebab kita nak buat lagu sendiri...macam-macam lagu kita cuba buat...banyak recording kita buat...orang lain semua tengah tidur, kita gelak-gelak sambit main gitar...aku simpan lagi semua recording kita...

aku ingat lagi...masa bulan puasa...hari-hari kita pergi mancing...kita pergi dua orang je...balik kelas, tak kau cari aku, aku cari kau...siap-siap, terus pergi mancing...satu hari, aku terjatuh dalam lombong...aku panggil kau..kau buat tak tahu je..kau gelakkan kan aku..kau kata, padan muka...sape suruh mancing jauh-jauh....

aku ingat lagi...kita naik motor aku...balik rumah aku...dengan beg besar, naik dua orang pergi Putrajaya dari Penang...waktu tu bulan puasa...tujuh jam kita atas motor...sampai kat rnr sungai perak...kau kata, kena ambik gambar ni...kenangan ni...kita pun ambik gambar...aku simpan lagi gambar kita...memang betul kata kau..memang kenangan...

aku ingat lagi...first time kita nak buat persembahan band kat Music D'Amor...kita hepi sangat sebab Xueli invite kita...kita tak pernah perform band lagi..ni memang impian kita.....aku, kau dengan Wan...aku dengan Wan excited nak perform..kau cool je...walaupun kita perform tak gempak mana..tapi kita sama-sama puas hati hari tu...ramai lecturer puji suara kau sedap..aku tumpang bangga untuk kau Mil..

macam-macam lagi Mil...semua benda yang aku buat kat maktab ni, semua perkara yang bermakna kat maktab ni, sebelah aku mesti ada kau...dari nasyid, futsal, gitar, band, mancing..orchestra...semua ada kau...setiap kali terlibat apa-apa, kau mesti kata, " kalau hang tak masuk, aku tak mau masuk"..aku pun macam tu..kalau kau tak ada, aku pun tak nak masuk...kita mesti sama-sama.

blog ni...kau selalu support aku..kau selalu suruh aku update..tapi Mil, aku tak akan teruskan lagi blog ni...selama ni aku upload gambar-gambar kemalangan...aku tak fikir apa-apa pun...tapi lepas tengok kau Mil, baru aku faham perasaan tu Mil...aku akan tutup blog ni...dan ini adalah entry terakhir untuk Seram Sunyi...entry untuk kau Mil...entry untuk kawan baik aku, sahabat sejati dunia akhirat...

berbahagialah kau di sana Mil..aku di sini akan tabahkan hati...aku akan sentiasa sedekahkan fatihah...untuk jadi peneman kau kat sana...walaupun sebenarnya aku lemah kat sini Mil...aku lemah Mil..air mata tak pernah lekang dari pipi aku Mil...setiap masa aku terkenangkan kau Mil...video-video kau, video-video nasyid kita., gambar-gambar kita, pasti buat aku menitis airmata...ingat lagi ayat kau.."kalau hang tak masuk, aku tak mau masuk"..macam tu lah aku Mil..aku tak rasa aku dapat perform lagi lepas ni..aku tak mahu Mil..kau tak ada sebelah aku Mil macam selalu...kaulah kekuatan aku...

kaulah sahabat sejati...dunia akhirat...



ARWAH AHMAD SYAMIL BIN BASRI

27 DESEMBER 90-14 OKTOBER 2010

"AL-FATIHAH"

Wednesday, October 13, 2010

Kelantan vs Selangor! Kenyataan Kontroversi Penyokong Selangor dan Gambar Pergaduhan di Stadium Shah Alam


KELANTAN VS SELANGOR

perlawanan suku kahir yang memang dinanti-nantikan oleh semua peminat bola sepak..sebab dua-dua pasukan ni antara pasukan yang terkuat dalam bola sepak Malaysia..namun, perlawanan yang berngsung di stadium Shah Alam malam tadi berakhir dengan tragedi..pasti ramai yang dah tahu, seorang penyokong Kelantan telah pun meninggal dunia...

Tapi kalau baca dalam berita, sebab kematian adalah sesak nafas..boleh rujuk Kosmo untuk pengesahan..tetapi ada khabar berita mengatakan berlaku pergaduhan semalam, dan ada juga ura-ura mengatakan kematian itu juga disebabkan oleh pergaduhan!!

sama ada kematian itu terjadi disebabkan oleh kematian tu, tak dapat dipastikan..tapi, ada gambar bukti bahawa memang pergaduhan berlaku semalam..





di sini ada satu lagi bukti bahawa pergaduhan memang berlaku! seorang mamat "bajet gengster" telah membuat post kontroversi di Facebook dengan memaki hamun penyokong Kelantan dan mengeluarkan kenyataan bahawa penyokong Kelantan yang mati itu disebabkan oleh pergaduhan! malahan, mamat "bajet gangster" ni pun kata dia jugak terlibat dalam pergaduhan semalam!





Monday, October 11, 2010

Tragedi 10.10.10 ! kemalangan ngeri! (video)


10.10.10
ramai orang kate tarikh ni amat bermakna! sbb? hanye datng sekali sepanjang zaman..
ramai yg duk perpusu2 wat majlis perkahwinan dan macam2 lagi..
ade yang kate ade tuah!
tapi, semalam seluruh tanah air kita iaitu Malaysia di gemparkan dengan satu kemalngan ngeri!

menurut utusan online: "Seramai 12 orang maut, manakala lebih 40 lagi cedera termasuk parah apabila dua buah bas, dua buah kereta dan sebuah van terbabit dalam kemalangan di Kilometer 223, Lebuhraya Utara-Selatan, berdekatan Plaza Tol Simpang Ampat dekat Rembau, petang ini.

Nahas berlaku apabila sebuah bas ekspres Delima yang dipercayai dipandu laju dari arah selatan gagal dikawal lalu terbabas dan melanggar pembahagi lebuh raya sebelum melambung ke laluan bertentangan."


hmm.. ini adalah update untuk hari ini mengenai tragedi 10.10.10 iaitu semalam!
tarikh 10.10.10 ini adalah tarikh yg amat bermakna kepada keluarga magsa.. takziah di ucapkan dan harap tabah menghadapi dugaan..

disini kami postkan satu video rekod amatur yang kami terima drpada pembaca di facebook:



video

dan tidak lupa kami sertakan gambar2 di tempat kejadian!




Sunday, October 10, 2010

Makan Cara Seram Sunyi 2!!

Pertama sekali, maaf sebab tak sempat nak update..memang sangat sibuk untuk settlekan assignment..sekarang pun tengah buat assignment ni..tapi ambik masa sikit nak tunjuk koleksi gambar best ni!

"Makan Cara Seram Sunyi 2!"

jom layan!

= telur balut=
amat popular di utara-timur Asia. Balut adalah telur ayam/itik yang telah separuh 'masak'.
siannya anak2 itik dan ayam ni...

ini bukan tomato sos!!
=jeli darah itik=
kegemaran org Vietnam. original darah itik! dimasukkan ke dalam peti sejuk, biar selama beberapa jam, maka jadilah jeli darah itik ni...=S


=Tibetan medicine=
dipercayai bahawa ini adalah sup yang berkhasiat yg terdiri drpd
cacing, semut, scorpion, ulat, caterpillar...macam2 ade..berkhasiat??


=Pacha=
dapat dikumpai di Iraq. memang kambing tu berkhasiat dan sedap,
tapi...saya x de selera kalau nampak seluruh kepala kambing dalam sup...==


=sup kelawar=
dijumpai di Palau. kelawar ini dimasak terus masa dia masih hidup,
biarlah dia jerit2 dalam sup air panas sampai mati lemas lalu dihidang...


=testis ayam rooster=
kegemaran orang Taiwan. fungsi...x diketahui...


=century eggs=
dihidangkan pd waktu Jamuan Perkahwinan di China.
ia dimasak lalu disimpan sepanjang 1/2 minggu ataupun 1 bulan mengikut citarasa pemakan.
makin lama makin sedap, ye ke??da jadi hitam da nie!!!


=otak monyet=
amat popular di China serta Indonesia. orang mempercayai bahawa ia dapat kuatkan tenaga batin lelaki. 2 cara untuk makannya sama ade masak atau makan mentah. adalah digalakkan untuk makan sementara monyet tu maseh hidup.


=sup cacing=
baik untuk kulit...sebab protein yg banyak...pompuan, nak cuba?

"erkk..Alhamdulillah...kenyang! haha"

Friday, October 8, 2010

Penghinaan Terhadap Islam...

Okey..kali ni Seram Sunyi just nak share satu cerita dengan ada semua..untuk umat Islam khasnya dan untuk agama-agama lain umumnya...entry kali ni Seram Sunyi ingin membawa pesanan kepada kami sendiri dan juga sahabat-sahabat di luar sana...

Jika anda pernah berkunjung ke sini, anda pasti dah tengok satu entry mengenai gambar seorang lelaki yang menghina Islam..tambah malang, lelaki tu orang Islam dan telah menghina agama dia sendiri..korang boleh pergi SINI kalau nak baca entry tu..dan kali ni, satu lagi penghinaan terhadap Islam..tapi kali ni, bukan dari Islam sendiri tapi dari agama lain..

Gadis ni bertindak sangat berani dengan menghina Islam menggunakan nama Allah..dia jugak menulis beberapa perkataan yang mencetus kemarahan orang Islam iaitu

"Allah Celaka"

"Islam = The real BABI"

I saw Allah rapeing a pig last night"


Sebagai seorang Muslim, kita patut rasa marah dan benci akan tindakan dia..jika kita tak punya apa-apa perasaan, tiada langsung rasa benci atau marah dengan tindakan dia, malahan membela lagi tindakan dia, kita perlu nilai balik di mana iman kita...tapi ingat, marah dan benci akan apa yang dia buat, bukan kita pulak maki agama dia atau mencarut kat bangsa dia..

Banyak bangsa lain kat Malaysia ni tak tahu..mereka banyak beranggapan Islam ini adalah Melayu dan Melayu adalah Islam..bangsa lain jugak menilai Islam dengan hanya melihat masyarakat Melayu..itulah sebabnya mereka tak pernah pandang tinggi Islam sebab mereka tengok Melayu ni tak ada apa-apa keistimewaan pun dan merasakan mereka lebih baik dari Melayu..jadi untuk apa mereka pandang tinggi ISLAM?

Tapi kenyataannya, Melayu sebenarnya hanyalah segolongan kecil umat Islam di seluruh dunia! ramai masyarakat China di Malaysia ini tak tahu yang ada 300 000 juta China-Muslim di negeri China, berlipat kali ganda jumlah Melayu-Muslim di Malaysia!

Seram Sunyi ingin berkongsi gambar printscreen ni dengan anda semua...









"Ya Allah..Peliharalah imanku..Peliharalah agamaku.."

Thursday, October 7, 2010

Dalam perut anda! Jaga-jaga!!

Orait! first sekali, pesanan dari Seram Sunyi
"pemakanan kite perlulah dijaga dengan betul!"
haa..kali ni entry Seram Sunyi boleh tahan gagah jugak la! haha..
sebelum ni crew seramsunyi ade post mengenai effect kencing manis! sekarang ni kita nak
tengok effect cacing plak! cacing?? hmm

korang tahu tak, ape tu cacing dalam usus?
TAK TAHU?
tak pe tak pe...meh kitorang bagi info skit..
cacing ini sebenar nya ade banyak jenis dan biasanye akan berada didalam perut manusia!
cacing ini akan membesar ketika dalam perut orang tu!
cacing ini tidak boleh dikeluarkan dengan senang!
dia tak kan keluar degan cara buang air je tau! hahaha
ini gambar cacing-cacing tu semua:



haaa... tap sebenarnye bukan gambar ini yang kitorang nak tunjuk..
kitorang nak tnjuk video yg kitorang dapat daripada rakan-rakan di facebook!
dalam video ini seorang budak berumur 3 tahun terpaksa dibedah kerana mngalami jangkitan CACING yang kronik!

menurut sumber-sumber, cacing-cacing ini membesar dengan cepat kerana mendapat chalories yang banyak akibat daripada tabiat budak itu sendiri iaitu makan banyak gula-gula!!
korang semua boleh la tengok video dimana cacing-cacing tu dikeluarkan!
bukan sekor tapi.........



tengok sampai abis! baru la nampak gambaran sebenar! ok?

video


Wednesday, October 6, 2010

Jauhkan Diri Dari...OBESITI!!

Orait! Seram Sunyi kembali kembali lagi! semakin hari semakin banyak gambar yang kami terima dari pengunjung-pengunjung blog ni...terima kasih kami ucapkan...dan pengunjung Seram Sunyi masih lagi mencecah riban-riban satu hari..Alhamdulillah...semoga Seram Sunyi dapatlah first Buffered Earning..tak pernah dapat lagi ni! haha..mungkin sebab Seram Sunyi baru 4 minggu je dilancarkan..semoga dipercepatkan..amin..

Berbalik pada entry kali ni! haa...tak ekstreme, tak ganas, tak seram, tak menakutkan..sesuai untuk semua peringkat umur! mula-mula ingat nak letak satu koleksi pecah-pecah..tapi, baru tengah hari..pecah-pecah buat malam la..baru layan! kan? =p

OBESITI!

inilah masalah yang Seram Sunyi nak tunjuk kali ni...satu lagi post kesihatan dan peringatan untuk kita semua..ramai yang dah tahu pasal obesiti ni..tapi tak banyak yang betul-betul ambik berat..jadi Seram Sunyi ambik inisiatif nak kongsi dengan korang semua bahaya nya obesiti ni..nak bagi korang tengok sikit..betapa seksanya nak menanggung berat badan terlampau ni..

Ok..mula-mula, Seram Sunyi nak tunjuk contoh-contoh orang obesiti terlampau ni..
jom layan!









haa..dasyat kan? tapi cuba tengok ni pulak..kisah seorang obesiti yang berusaha sedaya upaya kuruskan badan...




inilah beliau ketika obesiti..kompem lembut sofa tu! beliau telah cuba kuruskan badan..tapi lain pulak yang jadinya!!




Disebabkan lemak-lemak hilang, kulit dia jadi......ish...ape ayat yang sesuai..menggelebih kot! haha..jadi beliau terpaksa menjalani pembedahan..



dan kemudian..hasilnya memang dasyat!


kacak kan? haha..jadi, jauhilah diri kita dari OBESITI!

tabung 3

"Blogger Istimewa Pilihan Seram Sunyi!" Jom Terjah!!