Tabung

Saturday, October 16, 2010

Allahyarham Ahmad Syamil bin Basri...sahabat sejati dunia akhirat...


tanggal 14 Oktober 2010..tarikh yang tak mungkin aku lupakan seumur hidupku..tarikh yang menyentap kekuatan yang ada dalam diri ni...tarikh yang membuat seluruh tubuhku menggigil..tarikh yang menjadikan segala-galanya antara kami tinggal....kenangan....

tanggal 14 Oktober 2010..Arwah Ahmad Syamil Bin Basri telah menghembuskan nafas yang terakhir..tarikh arwah telah kembali ke rahmatullah...tarikh arwah telah pergi menghadap Ilahi...

jam 7.30 malam, 14 oktober..aku kelam-kabut cari Ayen, Drogba, Bismi, Tihi, Kimi, Aje, Wan dan arwah...aku pergi bilik arwah...

"Mil, cepat la Mil..da lewat dah ni.."
"nak pi mana?"
"laa..kan ada lawan futsal..ayen tak bagitau hg?"
"tak da sapa bagitau aku pun...men pukul berapa?"
"men pukul 8..cepat siap..lambat dah ni"

aku terus turun bawah...kami dah janji nak pergi Kulim..ada perlawanan futsal dengan batch junior...aku cari semua yang lain...tapi semua tak siap lagi..aku tunggu kat bawah..jam dah 7.45 malam...sorang pun tak turun lagi..aku jerit dari bawah..panggil semua turun..

semua dah siap atas motor..aku naik dengan Bismi..Drogba naik dengan Kimi..Aje naik dengan Wan..semua tunggu Ayen, Tihi dengan arwah siap...tunggu 5 minit, dengar Ayen jerit..

"korang pergi la dulu..nanti aku gerak dengan Tihi satu motor..Syamil lambat sikit..dia nak pergi rumah Pn. Khadijah dulu"

aku pun tak fikir banyak, terus gerak..mendahului yang lain..

Aku banyak bersembang dengan Bismi masa atas motor..aku tengok yang lain, semua jauh kat belakang...motor aku jauh tinggal diorang...aku ikut laluan motor..lepas dari tol..aku terpandang sekilas kat tepi..ada kelibat motor laju kat laluan kereta...aku terdengar bunyi berlanggar....kuat...dada aku berdebar...

dada aku berdegup kencang...tapi aku tak fikir kemalangan tu libatkan sape-sape antara kami...sebab aku pasti yang lain jauh lagi kat belakang...tapi...dalam hati aku kata, tu syamil!..tapi fikiran aku kata tak mungkin...Syamil tak follow kami..dia pergi rumah Pn. Khadijah..kalau dia follow pun, dia mesti jauh lagi kat belakang...tak mungkin dia...tapi dalam hati aku sebut tu Syamil..tu Syamil......

aku berhenti..Bismi lari, lompat divider...aku belakang Bismi...aku dengar Bismi kata...

"ji....Syamil ji.....tu syamil!"

"ish...tak mungkinlah...syamil kat belakang kita lagi"..aku masih tak tengok lagi...

"betul ji..tu syamil....ni motor dia!"..Bismi dah terduduk...

aku terus lari...lompat divider...aku nampak...motor dia....aku nampak....baju dia....aku nampak....beg dia....aku nampak...helmet dia...aku nampak...Syamil terbaring atas jalan...tu Syamil....

"Ya..Allah..ni Syamil, Bismi!...ni Syamil!!...Ya Allah...Mil...bangun Mil...bangun Mil"

rasa nak gugur jantung aku..terlihat kelibat arwah Syamil atas jalan masa tu...Tuhan saja yang tahu perasaan aku ketika tu..aku terduduk sebelah syamil...air mata tak henti bercucuran...aku jerit panggil dia..aku pegang badan dia...aku kejut dia...aku sebut nama dia...aku suruh dia bangun...bangun Mil....bangun....sambil aku jerit, darah mula keluar..banyak....aku terus terduduk......

aje, wan, kimi, drogba dah sampai....semua terdiam...semua terkaku...semua terkejut...semua menangis....semua tak sanggup terima......

aje bagitahu aku...

"dah ji....Syamil dah tak ada.."

"tak aje...Syamil hidup lagi!! syamil tak pergi lagi...syamil hidup..cepat telefon ambulan..syamil hidup lagi ni...cepat selamatkan dia...cepat je..cepat selamatkan dia!"

"Syamil dah tak ada ji..."

aku terdiam..menangis...tak..aku tak dapat terima..Syamil ada lagi...syamil belum pergi..Syamil...

kami semua tak perasaan Fatihi pun ada sekali...sebab keadaan gelap...fatihi tertindan bawah motor dengan bawah kaki syamil..ada sorang abang kat situ bagitahu...ada sorang lagi ni...dia hidup lagi!!

aku terus lagi pergi belakang...aku nampak Fatihi! tapi..Fatihi pun tak bergerak...fatihi kaku...aku duduk sebelah fatihi..pegang dada dia..dada dia berombak!

"fatihi hidup lagi! fatihi bernafas lagi ni..cepat tolong dia! cepat bawak dia pergi hospital"

orang ramai datang tolong alihkan motor dari atas fatihi...aku duduk kat sisi fatihi...aku kejut dia...aku panggil dia...

"tihi...bangun tihi..aku ada ni tihi...bangun tihi...tolong bangun tihi...bangun tihi..."

Tihi bernafas kuat..aku dengar dia bernafas kuat..aku bukak helmet dia..Ya Allah..telinga dia berdarah....aku kuatkan semangat...aku pegang tangan fatihi...aku panggil dia...Fatihi bernafas makin kuat..mata terpejam...

aku lari ke tepi jalan...tak mampu aku seketika untuk melihat..aku menangis sepuas-puasnya..."apa aku dah buat ni....ni semua salah aku....ni salah aku....aku yang rancang semua ni....aku yang suruh cepat..." hanya ayat ni yang bermain kat fikiran aku...aku terus menyalahkan diri aku....Wan datang dekat, cuba tenangkan aku..."wan..ni semua salah aku wan...salah aku..." "tak panji..ni bukan salah sape-sape...dah ajal dia..sabar panji..." wan menangis..dia peluk aku..Wan tenangkan aku...

Ayen sampai...

"Ya Allah...mil..bangun mil..Ya Allah..macam mana jadi macam ni?? Ya Allah....mil...bangun mil"

aku pegang ayen...

"syamil dah tak ada yen...."

"Ya Allah...macam mana boleh jadi ni? mana ambulance tak sampai lagi?" ayen tak tentu arah...ayen pergi tengok fatihi..ayen lap darah dalam telinga Fatihi...Ayen baca baca syahadah kat telinga Fatihi...aku terduduk dengar Ayen baca...aku tak terfikir tihi pun akan pergi jugak..aku tak nak kehilangan tihi dengan syamil...

tak lama...ambulan sampai...aku tengok dari jauh...aku nampak M.A. check arwah Syamil..dia geleng kepala...dia kata arwah dah tak ada...mayat arwah pun ditutup...saat lihat mayat arwah kena tutup...hilang rasa segala kekuatan dalam diri...sebelum aku nampak mayat arwah ditutup, aku anggap arwah hidup lagi..arwah belum pergi...tapi lepas tengok mayat arwah ditutp, aku tertuduk tepi jalan...lemah...langsung tak bermaya...ya..arwah dah tak ada..arwah dah pergi...arwah dah pergi...arwah dah pergi....lepas tihi di bawa dengan ambulan, aku masih tunggu kat situ..tunggu di sisi arwah...tunggu sampai arwah dibawa menaiki trak...lepas arwah diangkat, semua terus menuju ke hospital....

aku sampai lewat di hospital..orang yang terakhir sampai di hospital dari tempat kejadian...waktu aku sampai, aku nampak orang penuh kat depan kecemasan...aku nampak van ambulan tengah standby...semua datang bagi semangat kat aku..diorang kata tihi akan ditransfer ke seberang jaya...aku sempat lihat keadaan tihi...air mata tak berhenti bercucuran...

aku tanya Bismi...mana arwah Syamil..aku nak pergi tengok arwah...Bismi bawak aku pergi bilik mayat...Bismi pegang tangan aku...sampai aku masuk dalam bilik...aku nampak sekujur badan ditutup dengan kain putih...

aku gagahkan kaki melangkah...Bismi ada dengan aku..dia pegang aku...aku gagahkan diri...bukak kain penutup....tapi aku hanya mampu bertahan 5 saat je...aku tak mampu tengok wajah arwah...aku tak mampu tengok wajah kawan baik aku...aku tak mampu tengok wajah sahabat sejati aku...aku menangis...Bismi tutup kembali mayat arwah...bawak aku keluar....

aku menangis sepuas-puasnya...aku peluk Bismi..aku peluk Wan...aku peluk kawan-kawan aku yang lain...aku lemah...aku sayang arwah...

esoknya...kami satu bas pergi ke Gurun untuk pengebuman arwah..dalam bas..aku duduk dengan Drogba...aku baca Yasin untuk arwah dengan drogba...separuh jalan, air mata mengalir lagi...tergambar wajah arwah semasa kat tempat kejadian..terkenang perasaan waktu aku nampak arwah kat atas jalan...aku gagahkan diri...hanya Yasin dan Fatihah yang akan menemani arwah..aku habiskan Yasin...sedekah untuk arwah...

sampai di rumah arwah, kami terus masuk dalam..orang ramai..penuh kawasan rumah arwah...aku jejak kaki dalam rumah, aku nampak arwah dibaringkan ...aku berdiri di sisi arwah...tak lama aku dapat berdiri di situ..aku sempat bacakan Fatihah untuk arwah...aku keluar, duduk di luar rumah arwah...air mata mengalir lagi...

kami kumpul, dan bacakan Yasin untuk arwah...selesai baca Yasin, aku tergerak hati nak tengok arwah lagi..aku ajak Kait masuk..waktu kami masuk, tengok arwah dah tak ada kat tempat tadi..arwah sedang dimandikan...mak arwah izinkan aku dan Kait masuk tengok arwah dimandikan...aku berdiri di sisi arwah, memerhatikan arwah dimandikan dari awal hingga akhir...kali ni aku gagahkan diri..aku tahan air mata...aku tatap segenap tubuh arwah..sehinggalah arwah dibawa untuk dikapankan...aku tetap berdiri di sisi arwah..arwah dipakaikan kopiah..sejuk hati aku tengok...aku tak dapat berdiri lama...sebab ramai orang nak melihat arwah...aku keluar untuk beri laluan..berdiri di luar, sekali lagi air mata aku tumpah...Ayen peluk aku..kami sama-sama kehilangan...

Tak lama, kami masuk kembali...kami diberi peluang untuk kucup arwah untuk kali terakhir..aku kesat air mata aku..aku gagahkan diri..aku tak boleh menangis...aku melangkah ke sisi arwah...duduk di sisi arwah...aku tatap wajah arwah perlahan-lahan..aku tahu ini adalah kali terakhir aku dapat tatap wajah arwah...lembut, tenang wajah arwah..perlahan-lahan, aku kucup dahi arwah..lama...selamat tinggal Syamil...

arwah dimasukkan ke dalam keranda..aku dapat pegang keranda...aku angkat keranda, bergilir-gilir dengan Payed, Bad, Faiq..sampai di masjid, dah ramai orang menunggu...Syamil, kaulah jenazah pertama yang aku sembahyangkan..aku tak pernah sembahyang mayat lagi...kaulah jenazah pertama...

saat arwah dimasukkan ke dalam liang lahad...aku berkata dalam hati...aku redha kau pergi Mil...aku halalkan segala salah silap antara kita...aku halal segala makan minum antara kita...aku halal segala hutang antara kita...dan aku akan terus doakan kau Mil..sedekahkan Fatihah untuk kau...

Syamil.....kaulah sahabat sejati aku...kaulah kawan baik aku...kaulah teman aku...

aku ingat lagi..dulu kau tak tidur kat bilik kau...kau tidur kat bilik aku...selalu lepak bilik aku...balik kelas terus datang bilik aku...kau sanggup tidur atas karpet...aku kesian tengok kau, aku bagi ko tidor atas tilam...aku tidor bawah...hari-hari macam tu...

aku ingat lagi...masa first kita puasa kat sini...kau ada motor, aku tak ada...kau selalu bawak aku pergi bazaar ramadhan...kita buka puasa dua orang je...kau selalu beli kuih telinga keling..kau kata kuih telinga aku......

aku ingat lagi...kita first nasyid sama-sama..aku, kau dengan tihi...kita tiga-tiga budak sekolah agama...tiga-tiga minat nasyid...first lagu kita perform, lagu KAWAN...kita pakai baju putih...lepas tu kita mesti nasyid sama-sama...kalau kau tak ada, aku tak mau perform...aku aku tak ada, kau tak nak perform...kalau kita tak ada, Tihi lagi la tak nak perform...kita mesti selalu bertiga...

aku ingat lagi...kita tak tidor malam...masa tu, Ayen sorang je pandai main gitar..kita tak reti main langsung...lepas tu kita buat video clip..kau nyanyi, aku ketul baldi, Ayen main gitar...Payeh jadi tukang rakam...banyak video kita rakam...siap tukar-tukar baju lagi...aku simpan lagi semua video tu...

aku ingat lagi...kita main "pergi bulan"..sampai pagi kita main kat bilik aku...aku, ayen, bismi, naim, payeh...masa tu kaulah paling susah nak buat..takut sangat...tapi last kau buat jugak...dan video kau paling lawak...aku simpan lagi video tu...

aku ingat lagi..malam amal Gaza..kita tiga orang kena perform..aku, kau dengan tihi...aku lupa lirik malam tu..nasib baik kau cover aku..suara merdu kau buat orang tak perasan aku lupa lirik...semua kawan-kawan kita ada dalam dewan masa tu..Ayen, Payeh, Bismi, Kait..semua ada...

aku ingat lagi...kita belajar gitar sama-sama..dari tak tahu apa-apa..sampai la boleh main lagu sikit-sikit...kita selalu belajar sama-sama..kadang-kadang sampai tak tidur malam..kau memang cekap tangkap..belajar sikit, terus dapat..aku ni je lembab sikit..nasib baik kau sabar ajar aku..

aku ingat lagi..kita dua tak tidur malam...sebab kita nak buat lagu sendiri...macam-macam lagu kita cuba buat...banyak recording kita buat...orang lain semua tengah tidur, kita gelak-gelak sambit main gitar...aku simpan lagi semua recording kita...

aku ingat lagi...masa bulan puasa...hari-hari kita pergi mancing...kita pergi dua orang je...balik kelas, tak kau cari aku, aku cari kau...siap-siap, terus pergi mancing...satu hari, aku terjatuh dalam lombong...aku panggil kau..kau buat tak tahu je..kau gelakkan kan aku..kau kata, padan muka...sape suruh mancing jauh-jauh....

aku ingat lagi...kita naik motor aku...balik rumah aku...dengan beg besar, naik dua orang pergi Putrajaya dari Penang...waktu tu bulan puasa...tujuh jam kita atas motor...sampai kat rnr sungai perak...kau kata, kena ambik gambar ni...kenangan ni...kita pun ambik gambar...aku simpan lagi gambar kita...memang betul kata kau..memang kenangan...

aku ingat lagi...first time kita nak buat persembahan band kat Music D'Amor...kita hepi sangat sebab Xueli invite kita...kita tak pernah perform band lagi..ni memang impian kita.....aku, kau dengan Wan...aku dengan Wan excited nak perform..kau cool je...walaupun kita perform tak gempak mana..tapi kita sama-sama puas hati hari tu...ramai lecturer puji suara kau sedap..aku tumpang bangga untuk kau Mil..

macam-macam lagi Mil...semua benda yang aku buat kat maktab ni, semua perkara yang bermakna kat maktab ni, sebelah aku mesti ada kau...dari nasyid, futsal, gitar, band, mancing..orchestra...semua ada kau...setiap kali terlibat apa-apa, kau mesti kata, " kalau hang tak masuk, aku tak mau masuk"..aku pun macam tu..kalau kau tak ada, aku pun tak nak masuk...kita mesti sama-sama.

blog ni...kau selalu support aku..kau selalu suruh aku update..tapi Mil, aku tak akan teruskan lagi blog ni...selama ni aku upload gambar-gambar kemalangan...aku tak fikir apa-apa pun...tapi lepas tengok kau Mil, baru aku faham perasaan tu Mil...aku akan tutup blog ni...dan ini adalah entry terakhir untuk Seram Sunyi...entry untuk kau Mil...entry untuk kawan baik aku, sahabat sejati dunia akhirat...

berbahagialah kau di sana Mil..aku di sini akan tabahkan hati...aku akan sentiasa sedekahkan fatihah...untuk jadi peneman kau kat sana...walaupun sebenarnya aku lemah kat sini Mil...aku lemah Mil..air mata tak pernah lekang dari pipi aku Mil...setiap masa aku terkenangkan kau Mil...video-video kau, video-video nasyid kita., gambar-gambar kita, pasti buat aku menitis airmata...ingat lagi ayat kau.."kalau hang tak masuk, aku tak mau masuk"..macam tu lah aku Mil..aku tak rasa aku dapat perform lagi lepas ni..aku tak mahu Mil..kau tak ada sebelah aku Mil macam selalu...kaulah kekuatan aku...

kaulah sahabat sejati...dunia akhirat...



ARWAH AHMAD SYAMIL BIN BASRI

27 DESEMBER 90-14 OKTOBER 2010

"AL-FATIHAH"

72 comments:

  1. mengalir air mata ku baca ni, panji.
    entry akhir yg sempurna.

    ReplyDelete
  2. touched when read this.
    dunwan to talk more here.
    just be tough.
    u nid time to overcome all these.
    always in memories.

    ReplyDelete
  3. panji, aku selalu tengok blog hang yang buat aku takut.mcm2 ada. dan mmg seram sunyi.
    tapi kali ni...
    blog hang ni buat air mata aku mengalir.
    terima kasih panji. cerita persahabatan yang sangat menyentuh hati.sebak aku baca.
    aku dan kwn2 yg lain faham keadaan hg.
    banyakkan berdoa untuk arwah.
    be strong!

    ReplyDelete
  4. sba byk2 ji.kta sme2 trase khilangan die ji.ak arap ko sba & tbah ngn pmergian die, wlau pn pada realiti ny, mmg kita x boleh nk trime ngn khilangan die.kite redha, tp smua knangan blegar2 kt kpale kita.sba ji.kita sme2 sdekah ftihah n yasin tok arwah & tihi.ak kgum ngn ko ji.ko mampu tulis smua ni.ak x mampu ji tok mnulis wlau pn 1 kngn ak ngan die.blom smpat nk tulis,da mleleh2 air mta.cm dak kecik.lua nmpk je gnas,dlm ati lembut cm dak ppuan.haha.ko jgn gelak ji,ni ikhlas dr ati ak.smua kngn kita sme2 la pahatkan dlm hati kita smpai la khujung nyawa kita..-ayen-

    ReplyDelete
  5. salam takziah wan..moga Allah mencucuri rahmat ke atas arwah dan ditempatkan di kalangan org2 yg sholeh..roh hanya bercerai dengan jasad..bykkan lah berdoa

    ReplyDelete
  6. sabarla panji, dh 2 janji Allah utk dia. dah sampai maseny setiap org akn pergi..ko kne redhakan pmergian arwah..bukan salah ko, bukan salah sape2 pun.., kmlgan ni sbg pnybabny je..dh stakat ni je hayat yang Allah tetapkan utk arwah. kite yg hidup ni, kne slalu beringat, ajal maut xmngenal usie..bile2 mase je nyawe kt bolh dtarik, duni ni pnjman, akhirat yg kekal abadi. bnyk2kn sedekah al-fatehah n yassin utk arwah, 2 je pnghbung antara kt dgn arwah. ak bangge ko boleh tulis semue ni, eventhough ak tau ko sgt2 sedih. be strong ok~ =)

    ReplyDelete
  7. Mata mahu saja nangis. Tangiskan semua perkara yang kau ceritakan. Tapi aku tahu, tangisan kau lagi panjang, lagi lama, dan lagi dalam. Semoga Tuhan merahmatinya. InsyaAllah. Salam takziah.

    Kita yang hidup harus kuat. Mesti kuat. Memang susah nak terima keadaan itu tapi itulah kenyataan. Kan? Jangan bersedih. ('=

    Al-Fatihah!

    ReplyDelete
  8. sedihnye aku ji. maybe aku tak serapat ngn arwah cam ko, tapi aku pun sangat2 sedih bile terkenangkan pasal arwah. mcm terlalu pantas je. sama2 kita redhakan pemergian dia ji. insyaAllah, die lebih bahagia di sana banding di dunia ni. Al Fatihah :(

    ReplyDelete
  9. sedey sgt..='(
    bg aku, syamil basri xde beza dgn firdaus omar...sikap, fizikal n kesukaan mmg byk ksamaan..sbb 2 msa msuk IPTB bla trpndang arwah Syamil, aku mcm trasa Firdaus ade..
    ape yg panji lalui ni byk persamaan dgn ape yg aku pnah lalui 6 thn yg lalu...dan ia msih sgar dlm ingtan..
    Al Fatihah buat Syamil Basri dan Firdaus Omar...
    Smoga kedua2nya ditempatkan dlm kalangn org2 yg briman..InsyaAllah...amin...~~5Yadh...

    ReplyDelete
  10. Salam takziah.. semoga rohnya dicucuri rahmat & ditempatkn dlm kalangan org2 yg beriman.

    ~Al-Fatihah~

    ReplyDelete
  11. Salam takziah..sedih sgt bace kisah ni..ALFatihah!

    ReplyDelete
  12. Al-fatihah... tyme bace part kemalangan, penulis panggil nama mil, hati ain dah debar2, sebak..

    :( setiap yang hidup akan pergi ..

    ReplyDelete
  13. salam..dh la..y prgi 2 kita rela n redakan..moga rohnya drhmti Ilahi...

    ReplyDelete
  14. terasa sebak dalam hati membaca entry ini..hasrat untuk bertemu dengan arwah hanya menjadi harapan dan tinggal harapan..walaupun tidak pernah jumpa..tapi saat kami skype bersama menjadi kenangan saya..dia pergi dahulu..menghadap kebenaran..moga arwah tenang di sana....god bless his soul..rest in peace friend..

    ReplyDelete
  15. salam takziah.. sabarlah wahai sahabat.. semua ini ujian dan tarbiah dr yang Esa.. agar kta sentiasa mengingati kematian.. sedih sgt bace citer ni.. sy wlpun xrapat ngn arwah n jrg bertegur sapa ngn arwah pun masih mengalir air mata bila terkenangkan peristiwa ini. masih x percaya yg arwah da tiada..
    sabarlah... sy tahu mgkin mudah menutur kata sabar tp insyaAllah kita masih ada Allah.. kita semua hanya pinjaman,cukup waktunya kita akan dikembalikan. semoga arwah dicucuri rahmat dan kita sebagai sahabat perlulah sntiasa mendoakan kebahagiaan arwah di sana.. bismillahirahmanirahim.. alhamdulillahirabbil'alamin.. ar rahmanirahimmm.. ma likiyaumiddinnn.. iyyakana'budu wa iyyakanasta'inn.. ihdinashirotolmustaqim.. sirotollazina an'amtaalaihim.. ghairilma'dhubialaihim waladdhoooliin.. aminn.

    ReplyDelete
  16. sabar.. walaupun sy tak rapat ngan syamil.. tapi saya pernah mengenali beliau.. al fatihah

    ReplyDelete
  17. salam takziah juga..
    sabar yer panji...
    setiap yang datang pasti akan pergi juga suatu hari nanti..
    arwah dah tahu jalan dia,.
    kita ntah bila lagi..
    semoga arwah ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman..amin..

    ReplyDelete
  18. al fatihah...sye sedehh sgt ngn entry nie..last entry kan...sye slalu follow ur blog.....if nie yg entry last..sye doakan awk tabah dgn dugaan tu...nanges nie..bce entry yg ni..

    ReplyDelete
  19. Alfatihah.. sedih bc entry ni sbb Arwah syamil pon kwn sy jgk.. 1 taman sy.. 1 kls dgn sy msa sek rendah dlu...
    Smga syamil ditempatkan dikalangan org2 beriman. Amin.

    Awk, tbhkn ht yer..ni smua dugaan Tuhan. Dr Dia kita dtg dan kpd Dia juga kita kembali.

    ReplyDelete
  20. sungguh menyentuh kalbu.... itulah sahabat sejati, susah senang bersama. Walaupun tdk rapat dgn arwah, tapi bila berselisih dia angkat tgn, senyum...& aq ingat lg time kt dewan yg kita buat bang2 boom utk junior ppismp 2010...arwah ambil kek sapu atas muka aq..sambil dia gelak..dia berlari2 dgn Kali.. erm..aq tahu, apa yg arwah Syamil inginkan skrg..pastinya doa & al-fatihah dr kita...

    ~kenangan mengusik jiwa~

    al-fatihah..

    3ppismp pm/pj/psv

    ReplyDelete
  21. from sepupumu (paeh)- selalu aku tengok blog ko seram.. sekali entry last ni membuatkan air mata aku mengalir..

    ReplyDelete
  22. sedihnya....harap kawan2 abg syml dapat bersabr ya...menits air mata pabila membca nie....

    ReplyDelete
  23. takziah...
    al-fatihah wat arwah...

    ReplyDelete
  24. kuatkan semngat wan!!! kitorang member2 kat sini terus support ko! insyallah aku selalu akn sedekah al-fatihah kat arwah!

    ReplyDelete
  25. saya berani kate blog ni adalah blog seram yang paleng seram n bezz skali.. n3 terakhir tu memang bagus.. saya dpat myelaminye.. papepon.. tabah n al-fatihah untok arwah..

    ReplyDelete
  26. syamil......aku xkan lupa persahabatan kita....hang ngan madi yang ajar aku selok belok pengakap time sekolah rendah...mmg aku muda dari hg....tp hg tetap layan aku cm adik hg sendri....senyuman hg xkan aku lupa mel....lepas ni,time semayang raya,aku xkan jumpa hg lagi kat masjid....aku sayang hg syamil....

    ReplyDelete
  27. takziah...xsanggup nk habiskn entri ni...terlalu menyentuh hati...mmg trse sgt bile khlngn org yg disayangi..

    ReplyDelete
  28. takziah...kuatkn dr..
    air mata x henti mengalir membace entry ini...
    semoga Allah memberi kekuatan utk kamu menghadapi hari2 mendatg...n semoga arwah tenang disana..
    al-fatihah...

    ReplyDelete
  29. al fatihah.....semoga rohnya di cucuri rahmajdkan peringatan sesama kita..ajal ada di mana2..

    ReplyDelete
  30. salam takziah.. walaupon aku tak kenal kalian... dan aku cukup seram masuk sini... atas permintaan sahabat aku.. aku masuk jugak... semoga arwah di rahmati Allah...

    ReplyDelete
  31. Salam.. Mula2, aku tak tringin pun nak baca entry ni, sbb xde tajuk yg pelik2.. tapi malam ni, aku tergerak hati nak baca.. dan sangat2 sedih bila baca entry ni.. sabar bro, tabahkan hati, kuatkan semangat.. ambil masa yg ko perlukan utk recover.. kita xkan bangun klau kita xjatuh.. kita xkan datang kalau kita xpergi.. begitu jugak manusia.. kita xkan hidup kalau kita xmati.. sama-sama kita berdoa, semoga roh arwah dicucuri rahmat dan syafaat. al-fatihah.

    ReplyDelete
  32. Al-Fatihah utk Arwah Syamil

    ReplyDelete
  33. Al-Fatihah...semoga rohnya dicucuri rahmat...sedih sgt...amin...

    ReplyDelete
  34. salam takziah.. tiada kata2 yg mampu diucapkan.. hanya doa yg dapat diiringkan..amin

    ReplyDelete
  35. Salam takziah.
    banyak2 bersabar dan berdoa.( ex-05SMKAY )

    ReplyDelete
  36. Ya, Allah..sedihnya cerita kamu nih..mmg mengalir air mata baca..apatah lg kalo kwn baik sendiri yg saksikn kejadian..bkn setakat kwn baik..tp lebih dr soulmaye...tabahkn hati..kuatkan iman panji..sama2 kita jumpa dia lg akhirat nt.. Al-FAtihah

    ReplyDelete
  37. AKu baru terjumpa entry nih.. nak baca cite seram tapi nampak entry nih... memang sedih sangat... walaupun aku tak kenal arwah syamil dan aku cuma kenal ko melalui blog nih.. aku turut rasa kesedihan ko. Accident on the way to Kulim? dari maktab Bainun?

    Al-fatihah untuk arwah..........

    ReplyDelete
  38. yang pergi kita doakan, iringkan dgn al fatihah.kita yg hidup ni, kena teruskan hidup.jangan tinggalkan perkara2 baik yg pernah kita buat bersamanya. teruskan demi sokongan dia..:o)

    ReplyDelete
  39. takziah...
    sgt menyentuh perasaan, kwn yg paling rapat telah pergi..
    apepun, AlFatihah tuk arwah..
    semoga ditempatkan dikalangan mereka yg soleh, amin!!!

    ReplyDelete
  40. takziah dari saya.. sesungguhnya bila tiba masanya.. takkan tercepat atau terlewat walau sesaat. Kuatkan semangat kamu. Terkenang arwah ayah yang pergi pada 24 April 2010.. empat hari sebelum pernikahan saya yang menjadi anak pertama melangsungkan perkahwinan (walau saya anak ke 3 dlm 6 org anak perempuan). Lebih2 lagi arwah Ayah pergi tanpa ada tanda2 spt sakit atau kemalangan. Hanya sesak nafas.. siang hari tu ayah tetap pergi keja & tunaikan 5 waktu hinggan isya.. Masih terdengar laungan azan ayah yang terakhir malam tu.. (ayah seorang bilal sukarelawan di masjid). Untuk menerima hakikat ini terlalu berat rasanya.. Betapa sayu bernikah tanpa berwalikan Ayah. Lebih pedih Ayah tak sempat menyaksikan perkahwinan pertama anaknya. Ini entry dalam blog saya tentang Ayah.. http://lekatlekitgurl.blogspot.com/2010/05/ayah.html

    ReplyDelete
  41. salam...

    menalir air mata bca n3 ni..

    Al-fatihah tuk arwah... takziah tuk awk n family arwah.. semoga rohnya di tempatkn d kalangan orang2 yang beriman..

    ReplyDelete
  42. so sad story...tak der yg kekal selamanya dlm hidup kita. esok luasa akan dibawa pergi

    ReplyDelete
  43. salam ziarah..huhu menitis air mate depan lappy bace entry ni..sabar ye owner...yang hidpu pasti akan kembali..maybe dah smpai ajal dia..banyak2kan berdoa tuk die ..salu sedekah kan ayat2 suci alQuran semoga arwah tenang disane .......

    ReplyDelete
  44. salam..setiap yang bernyawa akan menemui ajalnya..alfatihah..sesungguhnya mati itu terlalu hampir dengan kita..

    ReplyDelete
  45. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  46. Semoga rohnya dicucuri sinar rahmat & keimanan... Sesungguhnya mati itu benar, dan kita pun pasti akan pergi suatu hari nanti. Walaupun ana x kenal siapa2, tp since baca coretan isi hati nie, terasa diri terlalu kerdil sebagai khalifah di bumi illahi. Akhir kalam, kullun amr waanta bikhair... Hidup perlu struggle, pasti "dia" yang pergi akan gembira melihat kejayaan kita. La Tahzan :)

    ReplyDelete
  47. takziah buat kamu dan family arwah...al-fatihah buat arwah...ya Allah...sedihnyew bace entry ni...diharap saba ye...

    ReplyDelete
  48. salam takziah....aku pon sdey khilgn syamil gk....dia la spupu aku dnia akhirat plng rapat dgn aku....skng aku dh xda la spupu yg rapat mcm dia rapat gn aku..

    ReplyDelete
  49. takziah ye...

    tarikh die pergi sama dgn tarikh lahir saya...

    sedih sgt...saya dpt rasa..even sy xkenal kamu semua..tp sya dapat rasankan kesedihan yg kamu alami...

    al-fatihah ke atas arwah...

    saba erk...awk yg masih hidup..msti terus kn hidup nie...

    ReplyDelete
  50. al-fatihah!!
    juz nk ajk join blog sembang kencang : www.fdausamad.blgospot.com
    bace 4-5 entry sure ketagih...blog brader ni memang betul2 awesome!!

    ReplyDelete
  51. salam..

    alfatihah arwah Ahmad Syamil Bin Basri..
    moga rohnya dicucri rahmat oleh Allah swt..

    ** follow ur blog..

    ReplyDelete
  52. salam takziah ,, mngalir air mata bler bce entry ni ,, tbahkan hati kamu ,, insyaallah arwah diklgan orang2 yang beriman ,, arwah cume pnjaman drpd Allah ,, allah da mngambil pinjaman DIA semula ,, Allah menyayanginya ,, insyaallah ,, amiin ,,

    ReplyDelete
  53. Owh, ni blog yang selalu memaparkan kisah seram.

    Tapi kali ni aku baca, sedih pulak. Alfatihah untuk arwah.

    Aku ada jugak kawan macam ko ni dulu, memang rapat. Cuma dah lama terpisah sebab pelajaran.
    Apa-apa pun, tabahkan hati bro. Aku tau, memang ko akan rasa lemah, takde support dari kawan baik. Tabahkan hati, take your time. Moga arwah diucuri rahmat.

    Kalau ko tak nak update pun takpe, terpulang pada ko. Harap ko dapat pilih yang terbaik untuk diri sendiri. Salam takziah

    ReplyDelete
  54. salam ziarah..
    al fatihah tok arwah..
    kpd penulis tabahkn hatimu dik yg prgi ttp pergi n yg msih tgl jgn sesekali melupakan yg telah prgi..
    kenangan mmg sukar tok dlupakan suka duka merupakan kenangan terindah buka diari baru..
    arwah lg sedih kalo tgk adik camni..
    skrg sume perlu brdoa tok arwah dsane..
    cdgan tok last entry n ttp blog nih lak sy xskong sbb nih la satu2nye.. kenangan terindah yg xkn dlupakan oleh arwah n adk cz tanpa support arwah xkn menjadi la blog nih so think positif k..

    ReplyDelete
  55. walaupun ta kenal arwah, trase jugak khilangan....mnanges bace post ni....smoga arwah tenang di sane....

    ReplyDelete
  56. seriously.. sgt menusuk hati..

    ReplyDelete
  57. hmm, hati aku pun tiba2 rasa sayu baca entri ni, aku faham perasaan seorang sahabat macam kau, aku pun tumpang sedih, nak menangis pun ada bila baca entri ni, semoga arwah syamil ditempatkan dikalangan mereka yang beriman pe Ji. amin.

    ReplyDelete
  58. assalamualaikum.....hmmm...
    hati saya benar2 tersentuh biler baca blog nie....
    tabahkanlah hati awak.....
    blog ini adalah kenangn awak dan dia...
    teruskanlah dengan blog ini.....hanya inilah kenangn awak bersama.....

    ReplyDelete
  59. saya sngat tersentuh membaca entry nieh..menangis..jika novel sedih,saya hanya menangis pada beberapa babak..tapi..entry yg sedikit ini membuatkan saya menangis semalaman hingga keesokkan harinya...saya seolah-olah dapat merasakan kesedihannya..saya lelaki dan saya mengaku bhwa saya menangis membaca entry ini.. al-fatihah..

    ReplyDelete
  60. al-fatihah buat arwah...semoga rohnya dicucuri rahmat.

    ReplyDelete
  61. al-fatihah utk Arwah .. semoga berada bersama orang yang beriman. .

    ReplyDelete
  62. Al-Fatihah..Moga arwah dtempatkan dkalangan org beriman.

    ReplyDelete
  63. entry yang sangat menarik,dan bermanfaat
    selamat sore saudaraku, ini kunjungan dari Indonesia, dalam rangka silaturahmi
    salam sukses untuk semua saudaraku .....
    terima kasih,
    salam keal dan sukses selalu
    jangan lupa singgah balik
    ditungggu

    ReplyDelete
  64. Bila terbaca entry ini, saya teringat kawan saya.. sudah pergi meninggalkan saya.. sedey nye

    ReplyDelete

tabung 3

"Blogger Istimewa Pilihan Seram Sunyi!" Jom Terjah!!